Folyamatos a parlagfűvel fertőzött területek felderítése a megyében

2022.07.14. 13:12 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A korábbi éveknek megfelelően a földhivatali osztályok folyamatosan végzik Csongrád-Csanád megyében a parlagfűvel fertőzött területek felderítését – számolt be Tóth Zoltán főosztályvezető. Az idei év tapasztalatai alapján a fertőzés a kisebb területekre jellemző. A nagy földhasználók többnyire eleget tesznek a mentesítési kötelezettségüknek

 

A parlagfű mentesítési kötelezettség a külterületi termőföldek, zártkertek és belterületi ingatlanok tulajdonosait, használóit egyaránt érinti. Külterületen és zártkertben a földhivatali osztályok munkatársai végzik a felderítést, belterületen pedig az önkormányzat jegyzője.

Tóth Zoltán, a kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője elmondta, az ellenőrzések saját kezdeményezésre és bejelentésre is történhetnek. A földhivatali munkatársak felveszik a parlagfűvel fertőzött területek koordinátáit. A kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és talajvédelmi osztály munkatársa ez alapján szabja ki a bírságot, valamint szükség esetén elrendeli a közérdekű védekezést. Az országos statisztikai adatok alapján 2021-ben a Csongrád Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály a parlagfű felderítés tekintetében 1. helyen végzett - tette hozzá.

A tapasztalatok szerint az utóbbi években a növény agresszívan terjed és olyan kultúrákban is megjelenik (pl. kukorica), ahol nem volt jellemző. Repülőgépes és drónos felderítésre a 2022. évben is több alkalommal sor kerül. A hivatal éppen ezért felhívja a gazdák figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek a tarlók és a gépkocsival nehezen megközelíthető helyek parlagfű mentesítésére.

Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal