Ki irányítja az életünket? Az akaraterő és a döntéshozatal kapcsolatáról tartott előadást dr. Kiss Szőke Anna pszichiáter a kormányhivatal munkatársainak

2023.10.27. 13:49 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A jó döntések meghozatalához szükség van arra, hogy megfelelő akaraterővel rendelkezzünk. Ez a tulajdonság ugyanúgy fejleszthető, mint ahogy az izmok is: kimerülhet, de pihenésre regenerálódik. Erről és az önfegyelem fejlesztéséről is szó esett dr. Kiss Szőke Anna pszichiáter, pszichoterapeuta Pro domo előadásán.


„Ki kormányozza az életemet?” – Néhány szempont saját jogosítványunk megszervezéséhez címmel tartott előadást dr. Kiss Szőke Anna pszichiáter, pszichoterapeuta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal munkatársainak. A szakember a foglalkozáson rávilágított, hogy az agy homloklebenyében található az akaraterő központja, és ugyanez a terület felelős a döntéshozatalért is. A megfelelő akaraterő segít nemet mondani a rövid távú kísértésekre és kialakítani a hosszú távú célokat. 
„Az akaraterő sok mindenben hasonlít az izmok működésére: gyakorlással fejleszthető, egy idő után kimerülhet, de pihenéssel regenerálódik. Üzemanyaga a glükóz” – mutatott rá dr. Kiss Szőke Anna. 
A pszichiáter kitért arra, hogy az akaraterő kontrollálja a gondolatokat, érzelmeket, reakciókat és a teljesítményt is. 
„Az akaraterő használatra (sok kísértéssel) kimerül. Ekkor leszünk csábíthatóak. Éppen ezért is fontos, hogy egyértelmű célokat fogalmazzunk meg saját magunk számára, és azok legyenek reálisak” – tette hozzá a szakember. 
Jó hír azonban, hogy az akaraterő több egyszerű trükkel is fejleszthető: a nem domináns kéz használatával, napi 10 perc meditációval, étkezési, költekezési napló vezetésével, határidők betartásával, fizikai edzéssel, helyes testtartásra figyeléssel jelentős eredmények érhetők el. Az akaraterő fejlesztésével párhuzamosan megvalósítható az önfegyelem fejlesztése is. Ezen a téren fontos, hogy kevesebb időt töltsünk olyan tevékenységekkel, amelyek lehúznak vagy instant kielégülést ígérnek. 
„Nem mindig a legkönnyebb út a leghasznosabb. Bármiben is szeretnénk változtatni az életünkön, azt tanácsolom, ne arra gondoljunk, amiről le kell mondanunk, hanem arra, hogy mi veszi majd át a helyét” – zárta előadását dr. Kiss Szőke Anna. 

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal