Kibővített jegyzői értekezletet tartottak Szegeden

2023.11.28. 16:20 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A közelgő önkormányzati és európai parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalókról és a hulladékgazdálkodást rendszer átalakításáról is első kézből kaphattak tájékoztatást Csongrád-Csanád vármegye településeinek vezetői és jegyzői a kormányhivatal által szervezett jegyzői értekezleten.

Jegyzői értekezletet szervezett a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal, ahol a vármegye településeinek vezetői egy sor aktuális kérdésről kaphattak tájékoztatást. Ma Magyarországon – az önkormányzati rendeleteket nem számítva – több mint 8500 hatályos jogszabály van, egy ilyen szövevényes jogrendszeren kiigazodni embert próbáló feladat, de épp ebben nyújthat hasznos segítséget a kormányhivatal az önkormányzatok számára.

„A kormányhivatalnak nem elsődleges feladata a szankcionálás, ez az önkormányzatok esetében is igaz. Elsődleges célunk nem az, hogy minél több állami bírságbevétel folyjon be. Ezzel szemben a célunk a jogszerű állapot fenntartása, ha szükséges, helyreállítása. A kormányhivatal mindenkinek szakmai segítséget nyújt, mindenki előtt nyitva áll az ajtó” – mondta el köszöntőbeszédében Salgó László főispán.

A szakmai összejövetel egyik fő célja a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogi kérdések tisztázása volt. Az értekezleten dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke tájékoztatta a megjelenteket választások megszervezésével kapcsolatos kérdésekről, valamint a mandátumátadás szabályairól, míg a választásokkal kapcsolatos, az önkormányzatokat érintő főbb kérdésekről dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára tartott előadást.  

Országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer alakul Magyarországon, az ezzel kapcsolatos szabályváltozások minden önkormányzatot érintenek. Az átalakuló rendszerrel kapcsolatban Hadnagy Attila, az Energiaügyi Minisztérium osztályvezetője tájékoztatta a megjelent polgármestereket és jegyzőket.

A jegyzői értekezleten szóba került a nemzetiségek jogairól szóló törvény változása, a birtokvédelem és a közérdekű munkabüntetések végrehajtása, valamint bemutatkozott a Településbiztonsági Tagozat is.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal