Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Kínai agyagkatonák a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban

2023.07.14. 10:16 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Felbecsülhetetlen értékű kulturális és történelmi kincset hozott Csongrád-Csanád vármegyébe a Móra Ferenc Múzeum időszakos kiállítása, amely a kínai császárság fénykorának temetkezési tárgyait mutatja be. A Csin-dinasztiát megidéző tárlat három darabja a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal központi épületében is megtekinthető.


Május végén nyitotta meg kapuit az Agyagkatonák – az első kínai császár halhatatlan őrei című kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Kína első császára, az i.e. 247-221. között uralkodó Csin Si Huang-ti sírhelyét mintegy 8000 életnagyságú agyagkatona őrizte, a terrakotta hadsereget 1974-ben fedezték fel.

A monumentális sereg egyik érdekessége, hogy a katonák megformálása során az alkotók valósághű ábrázolásra törekedtek, az agyagba vésett részletek a kínai katonai felszerelések és fegyverek rendkívüli precizitását tükrözik, de emellett az arcukat is egyedi vonásokkal látták el. Így mosolygós, kedves figurák mellett morcos, szigorú tekinteteket is felfedezhetnek rajtuk a látogatók.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Móra Ferenc Múzeum közötti együttműködésnek köszönhetően nyitvatartási időben, ingyenesen három agyagkatona szoborfej várja a látogatókat a hivatal Rákóczi téri épületének aulájában, előreláthatóan az év végéig.

A minikiállítás célja, hogy az épület látogatói közelebbről megismerhessék a kínai kultúra és történelem fontos korszakát, de egyúttal kedvcsinálóként is kíván szolgálni a Magyarországon rendkívüli tárlat megtekintéséhez, mely december 31-ig látható a Móra Ferenc Múzeumban.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal