Közel 200 kormánytisztviselő jelentkezett véradásra Csongrád-Csanád Vármegyében!

2023.08.16. 12:55 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Augusztus közepén a vármegye több településén vettek részt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal tisztviselői. Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Makón összesen 185 fő jelentkezett a kormányhivatal és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kezdeményezésére. 


A nyári hónapokban a szabadságok miatt rendszeresen visszaesés tapasztalható a véradások számában, holott ebben az időszakban is ugyanolyan igényük van az egészségügyi intézményeknek vérkészítményekre, mint máskor. Csongrád-Csanád Vármegyében hetente legalább 500 véradóra van szükség ahhoz, hogy az ellátás folyamatos legyen. 
Ebből a szempontból is fontos lehet, hogy a hagyományoknak megfelelően augusztus közepén is megszervezték a Kormánytisztviselői Véradói Hetet, amelyhez most a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal 185 munkatársa csatlakozott. A kormánytisztviselők a vármegye 4 településén – Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Makón – találkoztak szervezett keretek között az Országos Vérellátó Szolgálat szakembereivel. 
Rendszeres véradásra azért van szükség, mert a vér mással nem pótolható, a vérellátás folyamatos fenntartásával viszont szükség esetén mindenki számára biztosítható a vérkészítményekhez való hozzáférés. Mint ismert, egy donor akár három ember gyógyulását is segítheti egyetlen véradással. 
A véradási helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu, a www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Magyar Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján lehet tájékozódni.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal