Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozataira

2023.02.27. 13:34 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja tiszteletére szervezett közös ünnepséget február 24-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata, Szegeden.


Dr. Róth Márton főispán a Glattfelder téri koszorúzáson úgy fogalmazott, a kommunizmus rá akarta kényszeríteni az egyes embert, hogy megtagadja ezeréves keresztény gyökereit, hogy az internacionalizmus elvével helyettesítse tíz évszázados haza- és nemzetfogalmát. A kommunizmusnak elsősorban nem azért kellett megbuknia, mert jogszerűtlen volt, hanem mert hamis: hazudott a valóságról, hazudott az emberről, a vallásról, a múltunkról, a jövőnkről – tette hozzá.
A megemlékezésen Dr. Polner Eörs, Csongrád-Csanád Vármegye Közgyűlésének alelnöke is beszédet mondott, majd a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére a résztvevők koszorút helyeztek el Kligl Sándor emlékművénél.
A kormányhivatal az emléknap alkalmából rendhagyó történelemórára is várta a középiskolás diákokat, akik Tóth Marcell történész előadásában kaphattak betekintést a diktatúra mindennapjaiba. Az eseménynek a hagyománynak megfelelően a Rákóczi téri épületben található Pártkontroll emlékszoba adott otthont, amely a pártállami idők közigazgatásának működését mutatja be.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal