Negyed évszázados sikertörténet a gyermekvédelem területén

2024.02.16. 12:38 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője volt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Pro domo előadássorozatának első vendége 2024-ben. A szakember Szolgálat és elköteleződés című előadásában mutatta be a 27 éves ÁGOTA Közösség gyermekvédelmi munkáját.

Kothencz János maga is állami gondoskodásban nőtt fel, így számára magától értetődő volt, hogy tudásával a sorstársait szeretné majd támogatni. Felsőfokú tanulmányokat folytatott, amikor barátaival 1996-ban több Szegeden működő nevelőotthont is meglátogattak, és a tapasztalataik hatására elkezdték megszervezni az első olyan tábort, ahol az állami gondoskodásban élő gyermekeket szerették volna vendégül látni. Az első tábor igazi összefogás eredménye volt, ahol a baráti társaság együtt találta ki és bonyolította le a programokat, de ha kellett, a szendvicskészítésbe is besegítettek.

Ma már több mint 500 önkéntese van az ÁGOTA® – vagyis Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért – Alapítványnak, akiknek a munkájával összesen 10 000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt támogatnak.

„A gyermek felszabadultsága és mosolya az ÁGOTA Közösség célja. Azért dolgozunk, hogy olyan programokat valósítsunk meg, amelyek révén a gyermekek visszatalálhatnak saját magukhoz, és így tulajdonképpen otthonra lelhetnek a társadalomban” – mutatott rá Kothencz János.

Az évek előrehaladtával a szakemberek 3 lépcsős metódust alakítottak ki: az első lépcsőfokként gyermek- és lakásotthonokban a valósítanak meg programokat. De munkájuk fontos része az ÁGOTA Nap is, ahol kötöttebb keretek között foglalkoznak gyermekekkel, a leglátványosabb lépcső viszont az ÁGOTA® Tábor, ahol sok száz gyermeket látnak vendégül minden évben.

„Arra biztatok mindenkit, hogy amikor az ÁGOTA Közösség gyermekeivel találkoznak, soha ne arra gondoljanak, hogy milyen szegény a sorsuk, hanem arra, hogy ugyanolyan tehetséges fiatalok, mint bárki más” – tette hozzá Kothencz János.

Kothencz János szerint az ÁGOTA Közösség hitvallása reményt ébreszteni ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr, és akkor mondhatja azt a szervezet, hogy sikerült hazakísérni egy gyermeket, ha sikerül a bizalmat elültetni a szívükben, és megmutatni nekik azt, hogy ha segítségre szorulnak, tudnak hova fordulni támogatásért.

Az ÁGOTA Közösség javára a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a Szegedi Tudományegyetemmel és a Gál Ferenc Egyetemmel közösen jótékonysági futóversenyt szervez, amelyre jelentkezni az esemény Facebook és Instagram oldalán keresztül, vagy az erre a célra létrehozott felületen lehet március 29-éig.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal