A sertésszámlálás közös érdek

2022.08.31. 13:23 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Csongrád-Csanád megyében is elkezdődött a sertésállományok korcsoportonkénti összeírása, amelyet a kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya irányításával a járási állategészségügyi szakemberek végeznek november végéig. Az afrikai sertéspestis elleni védekezés eredményességéhez minden állattartó közreműködésére szükség van.

Kép
Malac

A november végéig tartó cenzus során a szakemberek az állattartásra vonatkozó általános előírások frissítése mellett átfogó tájékoztatást is nyújtanak a kiemelten fontos kötelezettségekről. Így például arról, hogy milyen változásokat és eseményeket kell az állattartóknak haladéktalanul bejelenteni a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnak (állattartás megkezdése, befejezése, szüneteltetése, újraindítása; tartási hely változása). Mindezeket a tudnivalókat, valamint a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” elnevezésű útmutatót nyomtatott formában is átadják a sertéstartók részére.

Az afrikai sertéspestis elleni védekezéshez minden érintett együttműködésére szükség van, hiszen a hatóság számára elengedhetetlen, hogy naprakész adatok álljanak rendelkezésre. Emellett az is fontos, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel

Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal