A táplálkozás és az ülőmunka összefüggéseiről hallhattak előadást a kormányhivatal dolgozói

2023.06.16. 10:50 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Közismert tény, hogy a hivatalokban, irodában dolgozókat fokozottan érintik az ülőmunka által okozott hatások. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a mozgás mellett a tudatos táplálkozással is sokat tehetnek egészségük megőrzéséért a kormánytisztviselők. A Pro domo előadássorozat keretein belül június közepén egy szakképzett dietetikus adott tanácsokat a kormányhivatal munkavállalóinak arról, hogyan küszöböljék ki a mozgásszegény életmód káros egészségügyi hatásait. 


Mi kerüljön a tányérunkra? – tette fel a kérdést a Pro domo előadása kezdetén Boa-Gábor Lilla. A Noé Egészségközpont dietetikusa a zöldségek és gabonafélék fogyasztásának fontossága mellett arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy próbálják kerülni a túlzott cukor- és sófogyasztást, és figyeljenek a megfelelő folyadékbevitelre. 
„A zsiradékot is kordában kell tartani, a zsírban sült ételekkel könnyen át tudjuk lépni az ajánlott mennyiséget. A cukrok esetében pedig azt javasolnám, hogy inkább gyümölcsökkel vigyük a szervezetünkbe a napi mennyiséget, a cukorpótlókat viszont jobb elkerülni, mert egészségre gyakorolt hatásukról egyre több negatív hírt lehet olvasni” – fejtette ki Boa-Gábor Lilla. 


A szakember arra is kitért, hogy a napi 8 órás ülőmunka éppen olyan rizikók kialakulásához vezethet, mint az elhízás vagy a dohányzás: megnöveli a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát, de kardiovaszkuláris problémákat is okozhat. Ebből a szempontból különösen nagy rizikót jelent a hasüregben, a szervek között lerakódott zsír.  


„Fontos, hogy a 30 percnél tovább tartó ülést szakítsuk meg. Sétáljunk egyet a folyosón vagy akár telefonálás közben. Akár napi 60-75 perc kiegészítő mozgás – mint a sport, kertészkedés, házimunka – alkalmas arra, hogy ellensúlyozza a túl sok ülést” – tette hozzá Boa-Gábor Lilla. 


A Noé Egészségközpont dietetikusa szerint törekedni kell arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk a nap folyamán, és kerüljük el a hirtelen ránk törő éhségérzetet. Ezt a vércukorszint stabilizálásával és rendszeres folyadékbevitellel lehet elérni. Végezetül egy jó tanácsot is adott a kormánytisztviselőknek a szakember: étrendváltás esetén ne arra figyeljünk, miről kell lemondanunk, hanem próbáljunk meg arra koncentrálni, mit adunk hozzá, mivel egészítjük ki korábbi táplálkozási szokásainkat. 

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal