Tetemes tartozása miatt lehetetlenné vált az oktatás egy szegedi iskolában

2024.08.30. 10:24 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Meghaladta a köznevelési intézmény közmű- és adótartozása a törvényben meghatározott mértéket, ezért a kormányhivatalnak törölnie kellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból.

A gyerekek érdeke, hogy olyan rendezett hátterű intézményben tanuljanak, amely biztonságosan, zavartalan oktatást-nevelést biztosít számukra, ezért a jogszabályok pontosan is rögzítik a köznevelési intézmények gazdálkodásának szabályait, felhalmozott tartozásainak lehetséges mértékét. Miután működése során közel 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése. A kormányhivatal döntése értelmében a diákok új, rendezett hátterű intézményekben kezdhetik meg a tanévet.

A fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nem tudja biztosítani a szegedi iskola folyamatos és biztonságos működésének feltételeit, ami közvetlenül veszélyezteti a gyermekek megfelelő testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődésének és az oktatáshoz való jogának érvényesülését. Ezért a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a gyermekeket megillető jogok biztosítása érdekében új oktatási intézmények kijelöléséről, és a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolának az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából való törléséről döntött.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a saját munkavállalóinak járulékait folytatólagosan nem fizette meg, valamint a szegedi intézmény vonatkozásában 9 millió forintot meghaladó, ebből több mint 7 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást is felhalmozott. A tartozások miatt az intézmény villamos energiával és gázzal való ellátása nem biztosított hosszú távon, így az oktatás biztonságos, rendezett körülmények között történő megszervezése ellehetetlenült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott szegedi intézményben.

A kormányhivatal döntésének értelmében az érintett 133 gyermek szeptember 1-től az alábbi oktatási intézményekben kezdheti meg a tanévet: 

1) az óvodások részére a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működő Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága (OM azonosító: 200416, székhely: 6723 Szeged, Sólyom utca 6.) a kötelező felvételt biztosító intézmény;
 
2) az általános iskolás és középiskolás tanulók részére a Szegedi Tankerületi Központ fenntartásában működő kötelező felvételt biztosító körzetes intézmények, valamint az alábbi intézmények:


Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Weöres Sándor Általános Iskolája (6723 Szeged, Űrhajós utca 4.)
Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola (6722 Szeged, Mérey utca 3.)
Szegedi Fekete István Általános Iskola (6729 Szeged, Postás utca 1-3.)
Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola (6723 Szeged, Csongor tér 1.)

3) a középiskolás tanulók részére a Szegedi Szakképzési Centrum középiskolái egyedi elbírálás alapján biztosítják a gimnáziumi tanulmányok folytatását. Jelentkezni a 6725 Szeged, Kálvária sgt. 84-86. szám alatt, a Centrum székhelyén kell.

A nem tanköteles tanulók részére a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. (továbbiakban: Nkt.) 21. § (9) bekezdésében foglaltak értelmében a Kormányhivatal az érintett tanuló kérelmére jelöl ki kötelező felvételt biztosító köznevelési intézményt, amennyiben a tanulói jogviszony létesítése érdekében tett tanulói vagy törvényes képviselői intézkedések nem vezettek eredményre.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Letölthető csatolmányok