Több mint ezer Csongrád-Csanád vármegyei diák dolgozhat majd állami támogatással a nyáron

2023.06.22. 09:56 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Már lehet jelentkezni az államilag támogatott nyári diákunkaprogramra. 2023-ban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mintegy 3,5 milliárd forintot különített el a célra, ebből összesen 157,5 millió kerülhet Csongrád-Csanád vármegyébe, így a térségben több mint ezer diák nyári munkabérét támogatja majd az állam.


Június 15-e óta lehet regisztrálni a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain az államilag támogatott nyári diákmunkaprogramra. A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik nem állnak munkaviszonyban, és nincs vállalkozási jogviszonyuk.

„Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás, míg a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén legfeljebb napi 8 órás munkavégzésre van lehetőség. Az állam szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174.000 Ft/fő/hó munkabért, szakképzettséget igénylő munkakörben 222.300 Ft/fő/hó munkabért fizet meg támogatásként, önkormányzatoknál 100%-ban, míg a többi szektor esetében 75%-os intenzitással” – mondta el a diákmunkaprogramról tartott sajtótájékoztatón Dr. Róth Márton főispán.

A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások igényelhetik. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra már évek óta részt vesz a programban, az intézmény idén is több tucat diák foglalkoztatását tervezi.

„Évek óta dolgozunk együtt diákokkal. Lehetőséget biztosítunk számukra az 50 órás közösségi szolgálat letöltésére, és a nyári diákmunka programban is foglalkoztatjuk őket. 2023-ban elsősorban a diáktáborok lebonyolításában kapnak majd aktív szerepet” – vázolta fel a nyári foglalkoztatásra vonatkozó terveit Orbán Hedvig, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium országosan 3,5 milliárd forintot különített el a diákok nyári munkáját finanszírozó programra, ebből 157,5 millió forint juthat Csongrád-Csanád vármegyébe, amely a tervek szerint több mint ezer diák foglalkoztatására lesz elegendő a térségben.

A nyári diákmunkaprogram részleteiről a www.munka.hu oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal