Tovább nő a civil szervezetek által igényelhető támogatás összege

2023.09.21. 10:08 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Civil szervezetek számára szervezett szakmai fórumnak adott otthont a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. Az egyeztetésen többek között az is kiderült, hogy hárommilliárd forinttal, 11 milliárdról 14 milliárd forintra emelkedett a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati kerete.


A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával közösen szervezte meg a Civil Info – NEA 2024 elnevezésű fórumot, ahol a résztvevők a civil szervezetek állami támogatási lehetőségeiről tájékozódhattak. 

Az esemény megnyitóján Mihálffy Béla országgyűlési képviselő elismeréssel beszélt a szegedi és a környékbeli civil szervezetek munkájáról, mint kiemelte, munkája során nem egy alkalommal a civil közösségeknek köszönhetően értesült egy olyan problémáról, amelynek a megoldását ki tudták dolgozni. 

A civil szervezetek szignalizációs szerepére hívta fel a figyelmet dr. Molnár Csaba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója is, aki szerint mivel a civilek az állampolgárokhoz közel dolgoznak, könnyebben becsatornázhatják a közigazgatás felé azokat az inputokat, ahol beavatkozás szükséges. 

„Fontos feladat hárul a civil szervezetekre a kommunikáció terén is. Segíthetik, hogy az érintettek megértsék a szabályozást. Mindemellett a környezet- és fogyasztóvédelem területén, a szociális ellátások ügyében és a katasztrófaelhárítási feladatok során is fontos együttműködést alakít ki az állami szféra a civilekkel” – emelte ki dr. Molnár Csaba.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a civil szervezetek számára elérhető támogatási lehetőségekre tért ki. 
A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a pandémia időszaka nehéz helyzetbe hozta a civil szervezeteket is, ennek ellenére példaértékű az az összefogás, ami a civil szférában kialakult.

A Városi Civil Alap (VCA) 2024-es támogatásaira szeptember 1-jétől október 2-ig adhatók be pályázatok. A 4,8 milliárd forintos keret terhére öt kategóriában pályázhatnak a szervezetek: ingatlanberuházásra vagy -felújításra, gépjárműbeszerzésre, eszközvásárlásra, programszervezésre, illetve működési és kommunikációs tevékenység támogatására. A kategóriától függően legfeljebb 7 és 11 millió forint közötti összeg nyerhető el – tudatta a helyettes államtitkár.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásaira október 2-tól adhatók be pályázatok. A civil szervezetek legfeljebb 4,5 millió forintot igényelhetnek. Mindkét pályázati konstrukcióban a támogatások egyes kategóriákban részben rezsikompenzációra is fordíthatók – ismertette Szalay-Bobrovniczky Vince szavait az MTI.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a Csongrád-Csanád vármegyei civil szervezetek 2022-ben és idén mintegy 1,1 milliárd forint támogatást nyertek el a VCA, a NEA és a Falusi Civil Alap pályázatain. Ez nagyobb vármegyék aktivitásával is vetekszik, országos összevetésben a hetedik helyet jelenti.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal