Újabb területeken működik együtt a Szegedi Tudományegyetemmel a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

2024.09.10. 15:44 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást szeptember 9-én, hétfőn a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. Az egyetem és a kormányhivatal a jövőben még intenzívebben működik együtt az oktatás és a gyakorlati képzések területén, valamint közös pályázatokban, szakmai kooperációkban segíti, erősíti egymást.

Már korábban is számos területen működött együtt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE a területi közigazgatás egyik fontos utánpótlásképző bázisának számít, a kormánytisztviselők is előszeretettel népszerűsítik a karriernapokon a hallgatók számára a közszférát. Emellett a gyakornoki képzési helyként a kormányhivatal a jogi képzés egyik fontos állomásának is tekinthető.

Az együttműködés erősítése érdekében 2024. szeptember 9-én, a Szegedi Tudományegyetemen keretmegállapodást írtak alá a felek képviselői: Prof. Dr. Rovó László, az Egyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az Egyetem kancellárja, valamint dr. Salgó László főispán.

„A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalnak és Egyetemünknek is kiemelt szerepe van a magyar identitás megőrzésében, ápolásában a 21. században is. Természetszerű, hogy számos közigazgatási folyamatban ott van az a tudás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem szakértői, kutatói is gazdagítottak. Augusztus közepén jelent meg az egyik legjobbnak értékelt Shanghai Ranking Consultancy magas presztízsű egyetemi kiválósági világranglistája, az Academic Ranking of World Universities. Az SZTE világviszonylatban is az élvonalba, az első ötszázba került, ezzel többszáz helyet javítva, a legjobb hazai eredményt érte el. Összességében tehát mi az évszázados tapasztalatokra épülő tudást, szellemi értéket adjuk az együttműködés sikeréhez. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt is stratégiai partnereink között tudhatjuk” – mondta el beszédében Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A keretmegállapodást az Egyetem Rektori Hivatalában írták alá a felek.

A Szegedi Tudományegyetem szinte minden területét lefedi életünknek, a Kormányhivatal is elkísér bennünket a születésünktől a halálunkig. Az SZTE a vármegye egyik legnagyobb foglalkoztatója, és a szerepe abban is látszik, hogy minden negyedik vármegyei lakos nem Csongrád-Csanád vármegyében született, idekerülésükben pedig az egyetemnek meghatározó szerepe van a statisztikák alapján. Bár az egyetem és a kormányhivatal kapcsolata már eddig is kifejezetten termékeny volt, bízom benne, hogy a formális megállapodással még tovább nő majd azoknak az együttműködési pontoknak a száma, amelynek révén tovább dolgozhatunk a régió jövőjéért” – hangsúlyozta beszédében a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, dr. Salgó László.

Az Egyetem és a Kormányhivatal a társadalmi felelősségvállalás területén is segíti egymást, egyik legutóbbi közös rendezvényük a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok támogatására szervezett jótékonysági tömegsportesemény, az ÁGOTA futás volt, amely hagyományteremtő jelleggel valósult meg 2024 tavaszán.

A keretmegállapodás alapján a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói részére szakmai oktatást, illetve a hallgatóknak gyakorlati helyszínt biztosít. A két intézmény a jövőben közös pályázatok benyújtásában, megvalósításában is együttműködik, illetve szervezeti egységeik közötti szakmai kooperációt alakít ki és kapcsolatait fejleszti.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal