Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A vármegye diákjainak legszebb csendéleteiből nyílt kiállítás a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főépületében

2024.06.07. 09:42 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Június elejétől a hónap végéig közel 50 festmény várja az ügyfeleket a kormányhivatal Rákóczi téri főépületének aulájában, ahol a Varázsecset csendéletfestő verseny legszebb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A Szegedi Tankerületi Központ által fenntartott Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több évtizedes hagyománya a „Varázsecset” csendéletfestő verseny megrendezése. A kétfordulós vármegyei versenyre a gyerekek saját intézményükben megfestett munkáikkal pályázhattak. Közel 200 mű érkezett a felhívásra Csongrád-Csanád vármegye 22 különböző iskolájából, majd a május 8-án megrendezett döntőn összesen 92 diák vehetett részt első osztálytól a középiskolás korosztályig.

Itt a versenyzőknek 12 beállított csendéletből kellett kiválasztaniuk a megfestett témát, a legjobban sikerült kompozíciókból pedig kiállítás nyílt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főépületében.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal számára fontos a közösségi szerepvállalás, így örömmel nyitjuk meg a hivatal kapuit a művészetek előtt is. Hisszük, hogy az iskolákkal való együttműködés és a tehetséggondozás hozzájárul közösségünk gazdagodásához, és a most kiállított festményeket látva is örülünk, hogy minél szélesebb közönséghez juthatnak el az alkotások” – emelte ki a megnyitón dr. Salgó László főispán, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az ország legforgalmasabb kormányablakában több ezer ember nézheti majd meg a képeket. 

Az elkészült alkotásokat rangos szegedi művészek értékelték: Csala Zsuzsanna üvegtervező és keramikus, művésztanár, Nagy Károly, Vinkler László-díjas festő- és grafikusművész, valamint Popovics Lőrinc, a Szegedért Alapítvány Művészeti Kuratóriumának Gregor József-díjával kitüntetett szobrászművésze.

„Az elkészült képeket megnézve mindenkit ámulatba ejtett, mire képes a varázsecset, az ecset azonban nem magától fest, hanem a tehetség mozgatja. Büszkék lehetünk arra, hogy ennyi tehetséges gyermek nevezett a versenyre” – méltatta az elkészült alkotásokat Gyurikné Vass Angéla, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A kiállított festmények a kormányhivatal nyitvatartási idejében június 28-ig tekinthetők meg.  

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal