Zentán találkoztak a magyar és a szerb fogyasztóvédelmi szakemberek

2023.05.19. 15:13 | Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

A magyar és a szerb fogyasztóvédelem nemzeti sajátosságairól, a lehetséges további együttműködésről, valamint a civil szervezetek fogyasztóvédelmi tevékenységének fontosságáról is egyeztettetek a szakemberek a Zentán megszervezett szerb-magyar fogyasztóvédelmi találkozón.

 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal is részese annak a fogyasztóvédelmi együttműködésnek, amelyet a Szerbiai Fogyasztók Központja, valamint az akkori Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kötött 10 évvel ezelőtt. Az elmúlt időszak tapasztalatainak értékelése céljából szervezett szerb-magyar fogyasztóvédelmi találkozót a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ, ahol a regionális civil szervezetek képviselői mellett a szerb és a magyar kormány szakpolitikusai is részt vettek.

„Megfigyelhető, hogy akárcsak az online platformok, úgy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok sem ismernek határokat. A legkörmönfontabb marketing fogások, az érzékeny korosztályokat célzó termékbemutatók, a csodát ígérő termékek mind Magyarország, mind Szerbia területén ugyanolyan eszközökkel próbálják megkárosítani a fogyasztókat. A 10 évvel ezelőtt megkötött együttműködés pedig épp azt a célt szolgálja, hogy ne csak a fogyasztók megtévesztésének gyakorlata, hanem az ellene vívott küzdelem is lebontsa a határokat” – mondta el köszöntőbeszédében Dr. Róth Márton főispán.

A találkozón dr. Salgó László Péter, a Békéltető Testületek működését ismertette a szerb fogyasztóvédelmi szakemberekkel, és felhívta arra is a figyelmet, hogy a jövőben a területen változások lesznek, ugyanis 200 ezer forintos értékhatár alatt kötelező lesz a békéltetői testületi eljárás a fogyasztói jogviták esetén.

„A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ és a DARFE máig tartó közvetlen és sikeres együttműködése a két szervezet fogyasztóvédelem iránti elkötelezettségének, a megfelelő szakmai háttérrel rendelkező tagságának, valamint az innovatív nyitottságának köszönhető. Bízom benne, hogy az eddigi eredmények megalapozzák a tíz éves együttműködési megállapodás felülvizsgálatát és egy közös egyeztető munkát követően az új fogyasztóvédelmi stratégia prioritásának figyelembevételével történő megújítását” – mondta el az eseményen Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.

Szerbia az elmúlt időszakban fogadott el új fogyasztóvédelmi törvényt, de az együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy az ország területén élő fogyasztók még hatékonyabban érvényesíthessék jogaikat.

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal