Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály
Laboratóriumi Osztály
Élelmiszerkémiai részleg
6726 Szeged, Derkovits fasor 7-11.
Tel.: 06 62 680 165 /2730
Közvetlen telefon: 06 62 681 730
Az utóbbi években Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszerbiztonság. Rendeletek szabályozzák az élelmiszerekben előforduló természetes és mesterséges eredetű szennyezőanyagok mennyiségét, hogy az még ne legyen káros a fogyasztó egészségére. Rendeletek és élelmiszerkönyvi előírások szabják meg az egyes élelmiszerekbe tehető adalékanyagok („E-számok”) minőségét és mennyiségét is.
A Phare támogatásával korszerű műszerekkel szerelték fel a Laboratóriumot, ami lehetővé teszi, hogy nagyon sokféle, akár csak nagyon kis mennyiségben jelen lévő szennyező, egészségkárosító anyagot is kimutathasson a különféle élelmiszerekben.
Vizsgálják a különböző élelmiszerekben a természetes eredetű egészségkárosító anyagokat. Ezek közül a legelterjedtebbek a gombák által termelt mikotoxinok, melyek gabonában, zöldségekben, gyümölcsökben, tejben fordulhatnak elő leginkább.
Ellenőrzik az élelmiszerbe bekerülő mesterséges szennyező anyagokat is. A leggyakrabban előfordulók a toxikus fémek és a poliaromás szénhidrogének.
Felülvizsgálják az egyes élelmiszerekhez a gyártás során hozzáadott adalékanyagok (tartósítószer, édesítőszer stb.) mennyiségét is.
Egyre több szó esik a korszerű táplálkozásról, a diétás élelmiszerekről. Nem csak arra kell odafigyelni, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el naponta, hanem arra is, hogy ezen belül milyen a zsír, a fehérje és a szénhidrátok aránya. Ennek okán vizsgálják az egyes élelmiszerek említett összetevőinek tartalmát is.